גרד, אובדן פרווה וגירוי עורי באזור הראש, עשויים להעיד על כך שהגיע הזמן לעבור למזון היפואלרגני. כל מה שאתם צריכים לדעת על אלרגיה למזון בחתולים
אלרגיה בחתולים, בדיוק כמו אלרגיה בבני אדם, היא תגובה מוגזמת של מערכת החיסון לאלרגן כלשהו. האלרגן יכול לבוא במגע ישיר עם החתול דרך העור (או בעקיצה של חרק), להישאף במערכת הנשימה או לחדור דרך מערכת העיכול. במאמר שלפניכם נתמקד באלרגיה למרכיבי מזון: הסוג היחיד שבו נהוג לטפל באמצעות שינוי הדיאטה של החתול.
כיצד נזהה שהחתול סובל מאלרגיה?
אלרגיה למזון יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון רחב של תסמינים. בין היתר היא עשויה לגרום לאובדן משמעותי של פרווה, דלקות בעור וגרד חריף, כשלרוב התסמינים יופיעו באזור הראש (עורף, אוזניים, צוואר ו/או פנים). גירויים וגרד בעור הם אמנם התסמינים השכיחים ביותר אך בין 15-10 אחוז מהחתולים שסובלים מאלרגיה למזון, יפתחו בנוסף גם תסמינים במערכת העיכול כמו שלשול ואפילו הקאות: תסמינים המתאימים יותר לאי סבילות למזון, שלא מערבת את מערכת החיסון.
התסמינים לרוב לא מופיעים בפתאומיות אלא מתפתחים לאורך תקופה שיכולה להימשך מספר חודשים ואף יותר מכך. יש לציין שלרוב התסמינים הראשוניים לא מהווים סכנה בריאותית. יחד עם זאת, הגירוד המתמיד של העור עשוי לגרום לפצעים, המעמידים את החתול בסיכון לזיהומים.
כיצד מאבחנים אלרגיה למזון בחתולים?
בניגוד לסוגים אחרים, אלרגיה למזון בחתולים ניתנת לאבחון אך ורק באמצעות תהליך הנקרא food trial. תהליך זה כולל האכלה של החתול במזון היפואלרגני בלבד במשך תקופה של 12 שבועות. אך לפני שמגיעים לשלב זה, יש ראשית לשלול את האפשרות שמקור התסמינים בבעיה אחרת כמו אלרגיה לעקיצות פרעושים או תולעי מעיים.
במהלך התקופה שבה מאכילים את החתול במזון היפואלרגני, חשוב שלא לאפשר לו לצאת החוצה מהבית, לא לאפשר לו לבוא במגע עם מזון של חיות הבית האחרות ולהרחיק אותו במידת האפשר מהמטבח בזמן הבישול. בתום כל ארוחה יש אפילו לזכור לנקות את כל הפירורים שכן די בכמות קטנה מאוד של אלרגנים כדי לעורר את התגובה החיסונית.
אם בתום תקופת הניסיון ניכר שמצבו של החתול השתפר (או שהתסמינים נעלמו לחלוטין), ניתן לחזור להאכיל את החתול במזון הסטנדרטי. שלב זה הוא השלב החשוב ביותר בתהליך האבחנה: אם התסמינים מופיעים מחדש בעקבות החזרה למזון הסטנדרטי, ניתן לקבוע באופן סופי כי החתול סובל מאלרגיה למזון.
ישנם התומכים בגישה קפדנית יותר, הכוללת חזרה הדרגתית לתפריט הרגיל בתהליך שבו אחת לשבוע עד שבועיים מוסיפים מרכיב נוסף שנמצא במזון הסטנדרטי. באופן הזה ניתן לבודד את המרכיבים השונים וכך לדעת בוודאות איזה מהמרכיבים הוא האלרגן. שיטה זו מקובלת על וטרינרים רבים כיוון שלא אחת מתברר שהחתול אלרגי למספר מרכיבים ולא למרכיב אחד בלבד. יחד עם זאת מטבע הדברים היא מאתגרת יותר ליישום.
כיצד מטפלים בחתול הסובל מאלרגיה למזון?
הטיפול בחתול הסובל מאלרגיה למזון כולל האכלה באמצעות אוכל לחתולים שלא מכיל את האלרגנים אליהם רגיש החתול. מקור החלבונים בסוגים הסטנדרטיים של אוכל לחתולים הוא בשר בקר, עוף וטלה. במזונות היפואלרגניים לעומת זאת, החלבון מופק לרוב מבעלי חיים אחרים כמו ארנבת, צבי או ברווז. כמו כן ישנם מזונות שבהם החלבון מופק מסויה וישנם אף סוגי מזון לחתולים שבהם החלבונים מפורקים המתעכלים מבלי להפעיל את מערכת החיסון.
יש לציין כי ישנם חתולים שאלרגיים לפחמימה מסוימת ולאו דווקא לחלבון מסוים. לפיכך במזונות היפואלרגניים מקור הפחמימה יהיה לרוב מתפוחי אדמה במקום מירקות אחרים שנעשה בהם שימוש במזון הסטנדרטי. להתרשמות ממגוון המזונות ההיפואלרגניים, אתם מוזמנים לגלוש לאתר של חברת זולו למשל.
במקרים חמורים מאוד, יתכן שהווטרינר ימליץ לטפל גם באמצעות סטרואידים אך מדובר על פתרון זמני בלבד.
חזרת התסמינים לאחר תקופת רגיעה
יש להיות מודעים לכך שבטווח הרחוק יתכן בהחלט שהחתול יפתח אלרגיה גם למזון החדש. אם התסמינים מופיעים מחדש לאחר תקופת רגיעה למרות האכלה עם מזון לחתולים היפואלרגני, יש לפנות להתייעצות עם הווטרינר.