השימוש בשירותיהם המקצועיים של חוקרים פרטיים, הפך לנפוץ ופופולארי בתחומים רבים בחיים, החל מגילוי על בגידות ועד חקירות על גניבות ומעילות בארגונים, בהיקפים של מאות אלפי ואף מיליוני שקלים. בכל אחת מהחקירות הללו, על החוקר להקפיד על ניהול החקירה בהתאם להוראות החוק, אחרת החקירה עלולה להיפסל
חוקרים פרטיים בישראל
עולמות החקירה והריגול נראים לנו לעיתים כלקוחים מתוך סדרות וסרטים, אך למעשה, מדובר במציאות קיימת, נפוצה ושימושית אצל אנשים רבים, המעוניינים להגיע אל חקר האמת בצורה אמינה ויעילה ובמרבית המקרים, אף יותר מהירה לעומת פנייה אל המשטרה.
תחומי ההתמחות של החוקרים הפרטיים הם רבים ומגוונים ובהתאם לצרכים השונים המתעוררים אצל האנשים. כך, בין תחומי החקירות הפופולאריים במיוחד, נמצאים איתור אנשים, חקירות בעניין בגידות בין בני זוג, מודיעין עסקי וריגול תעשייתי.
כיצד החוק מתייחס אל החוקר הפרטי?
מצד אחד, החוק בישראל מכיר בחשיבות הקיימת לחוקרים הפרטיים ולתפקידם החשוב בהגעה אל חקר האמת ומצד שני, החוק מעוניין להגן הפרטיות של האזרחים ולהגדיר בצורה ברורה את בין תפקיד השוטר בעל הסמכויות, לבין תפקיד החוקר.
בהתאם לכך, חוקק המחוקק את חוק החוקרים הפרטיים ושירותי השמירה, המגדירים בדיוק מיהו החוקר המוסמך לנהל את החקירה הפרטית, באילו תנאים, מהן סמכויותיו ובאילו שיטות ואמצעי חקירה הוא רשאי להשתמש. כל סטייה וחריגה מהוראות החוק, עלולות להביא לכדי פסילת חקירה של חוקר פרטי ואף לעונשי מאסר בפועל.
באילו מקרים חקירה של חוקר פרטי עלולה להיפסל?
חקירה של חוקר פרטי עלולה להיפסל בשל מגוון מקרים ולכן, חשוב לוודא כי החוקר הפרטי מחזיק ברישיון והסמכה מתאימים מטעם משרד המשפטים. בין המקרים הבולטים המביאים לידי פסילת החקירה של חוקר פרטי נמצאים: התחזות החוקר לאחד מגורמי אכיפת החוק, ביצוע האזנות סתר, הסגת גבול של החוקר, שימוש במידע חסוי ללא הסכמה ועוד.
מהם התנאים לקבל רישיון חוקר פרטי?
את הרישיון לעסוק בחקירות פרטיות מוסמך לתת משרד המשפטים וכדי לקבל את הרישיון, על החוקר לרכוש ניסיון מעשי בתחום, להיות תחת פיקוח של מנהל משרד חקירות ולעמוד במבחני הסמכה בקטגוריות דינים ואתיקה.
עמידה בתנאים אלו מזכה את העומד בהם לקבל הסמכה של חוקר פרטי, אשר יוכל לעבוד תחת משרד חקירות מורשה, אך לא לנהל חקירות עצמאיות. לאחר צבירת וותק של 5 שנים וקבלת אישור מוועדה מיוחדת במשרד המשפטים, ניתן יהיה לפתוח משרד חקירות ונהל חקירות גם באופן עצמאי.
לסיכום
התחום הרגיש של החקירות הפרטיות, הביא את המחוקק לחוקק את חוק החוקרים הפרטיים ושירותי השמירה, על מנת להגדיר בצורה ברורה את אופי החקירה וסמכויות החוקר הפרטי ולהבדיל בין סמכויותיו לסמכויות השוטר. כך, בן המקרים העלולים להביא לפסילת החקירה, נמצאים התחזות לגורם אכיפת חוק, שימוש בהאזנות סתר, שימוש במידע חסוי ועוד.