אם התרגשתם מגילוי האולינגיטו, יש לנו חדשות מדהימות בשבילכם: חוקרים מברזיל הודיעו על גילויו של מין חדש של טפיר, שחי באמזונס. זהו מין הטפירים החמישי המוכר למדע – הרביעי באמריקה הדרומית – והוא הקטן ביותר מבין הטפירים. הטפיר החדש זכה לשם המדעי Tapirus kabomani, משום שבלשון הילידים הוא נקרא "אראבו קבומני". התגלית התפרסמה בכתב העת Journal of Mammalogy.
כפי שקורה לא אחת, השבטים המקומיים ידעו על קיומו של בעל החיים – אך הוא לא היה מוכר למדע. המדען שהוביל את המחקר, פרופ' מריו קזואול מהאוניברסיטה הפדרלית של מינאס ז'ראיס, החל לחשוד שטפיר מסתורי מסתתר ביערות היבשת לאחר שנתקל בגולגולות יוצאות דופן; מחקר מורפולוגי וגנטי הוכיח כי אכן מדובר במין חדש. גילוי של יונק גדול הוא מאורע נדיר ביותר: הפעם האחרונה שהתגלה מין של טפיר – טפיר בירדי – הייתה ב-1865. טפיר קבומני הוא גם החיה הגדולה ביותר שמתגלה זה עשורים: הסאולה, שהתגלתה ב-1992, היא בעלת ממדי גוף דומים.
טפיר קבומני דומה לטפיר הברזילאי, אך פרוותו כהה יותר, מצחו רחב יותר והוא קטן ממנו בהרבה: אורך גופו 1.3 מטרים, גובהו 90 סנטימטרים ומשקלו כ-110 קילוגרמים בלבד. לשם השוואה, טפיר ברזילאי שוקל 320 קילוגרמים. שני המינים חיים זה לצד זה ביערות בדרום-מערב האמזונס, ועד כה טעו לחשוב שטפירי קבומני הם טפירים ברזילאיים. אחד הפרטים המעניינים שהתגלו על אודות הטפיר החדש הוא העובדה שנשיא ארה"ב תאודור רוזוולט היה הראשון לזהות. רוזוולט, שהיה ממוביליה של משלחת שחקרה את אגן האמזונס, תיאר ב-1914 טפיר שניצוד וכתב כי "הציידים אמרו שזה מין נפרד". הוא שלח את שרידי החיה לארה"ב, ושם נקבע שמדובר בטפיר ברזילאי. במאמר החדש, כותבים החוקרים כי אין לזלזל בידע הילידי, וכי שילוב מהיר של הקהילות המקומיות במאמצי השימור של חיות שאך התגלו והן כבר מצויות בסיכון, מעלה את סיכויי ההצלחה של מאמצים אלו.
רוצים לקבל חדשות על חיות ישר למייל? הירשמו בתיבה משמאל למעלה