פתרון סכסוכים לא חייב להתרחש בין כתלי בית המשפט. החוק הישראלי מגדיר גם אפשרויות אלטרנטיביות להליך משפטי ארוך, סבוך ויקר. שתי האפשרויות המרכזיות הן גישור ובוררות. ההבדלים בין גישור לבין בוררות מוכרים, אבל איך תדע האם הסכסוך שלך מתאים לפתרון באמצעות מגשר או באמצעות בורר? הנה כך:
יישוב סכסוכים
העומס הרב על בתי המשפט בישראל, גרם להסדרה של שני תהליכי יישוב סכסוכים, שמתרחשים מחוץ לכותלי בית המשפט ומתנהלים, ברוב המקרים באופן מהיר וזול יותר מאשר הליך משפטי ארוך ויקר. שתי האפשרויות האלטרנטיביות לניהול משפט הן גישור ובוררות.
הגישור הוא הליך שמטרתו להביא את הצדדים המסוכסכים להסכמה משותפת ולפתרון הסכסוך באופן מוסכם. לעומת זאת, בוררות הוא הליך בו מבקשים הצדדים מהבורר, כצד שלישי, ולהכריע מה יהיה פתרון הסכסוך. פרטים נוספים בנושא בוררות, תוכלו לקרוא באתר המוסד לבוררות עסקית http://www.borerut.com.
אלטרנטיבות
ההבדלים בין תהליך גישור לתהליך בוררות רבים ומגוונים, אך המהותי מכולם עוסק ברצון הצדדים להגיע לפשרה, בתהליך מובנה ובסיוע וליווי של מגשר מוסמך. ללא רצון ברור של הצדדים לקחת חלק בתהליך, אין אפשרות לקיים תהליך גישור משום שמדובר בתהליך שנעשה באופן התנדבותי, ובהעדר רצון משותף, עלול התהליך להיעצר או להסתיים בבת אחת, עם הגעת מי מהצדדים למשבר.
לעומת הגישור, הליך הבוררות נקבע מראש, בהסכם הבוררות שנחתם בדרך כלל בתחילת עבודה משותפת או שיתוף פעולה אחר. הסכם הבוררות מחייב את הצדדים להשתתפות בתהליך ולקבלת הכרעת הבורר.
מה הקשר?
תהליך הבוררות דומה מאוד להליך המשפטי – הצדדים מציגים את עמדותיהם והבורר מגיע להכרעה ומעביר אותה לצדדים, בצירוף נימוק מפורט. אבל גישור הוא תהליך שדורש קשר בין הצדדים, אינטרסים משותפים ויכולת לתקשר זה עם זה באופן חופשי וישיר. בכל סוג אחר של קשר, עדיף לבחור במסלול הבוררות שאינו דורש תהליך משותף של הצדדים ומספק פסק דין בוררות, אליו מחויבים, כאמור, הצדדים, על פי הסכם הבוררות החתום.
עניין מקצועי
בורר הוא בדרך כלל בעל השכלה משפטית וניסיון משפטי, רבים מהבוררים הם עורכי דין או שופטים בדימוס ובהליך הבוררות, סמכותו של הבורר מעוגנת בהסכם הבוררות. מגשר הוא איש מקצוע מיומן, שהוסמך לנהל תהליך גישור מובנה שמטרתו הסופית היא לסייע לצדדים להגיע, בשיתוף פעולה, להסכמה שתפתור את הסכסוך באופן הטוב ביותר עבור כל הצדדים. בתהליך גישור, סמכותו של המגשר היא רק בהנעת התהליך וקידומו ואין לו כל סמכות להחליט על פתרון או לכפות את החלטתו.
לסיכום
גישור ובוררות הם תהליכים שונים באופן מובהק, ועוסקים ביישוב סכסוכים בדרכים אחרות לחלוטין. שתי האפשרויות קיימות כאלטרנטיבה לתהליך הבירוקרטי המייגע בבית המשפט וכל אחת מהן מתאימה לסוג מסוים של קשר בין הצדדים, לסוגים מסוימים של סכסוך ולרצונם או אי רצונם של הצדדים להגיע לפתרון שמקובל על שניהם.