מהם התנאים להגשת כתב אישום תאונת דרכים

לפי הגדרתה של משטרת ישראל, תאונת דרכים הינה אירוע שהתרחש בעקבות ביצוע עבירת תנועה של המעורב בתאונה או בעקבות הימצאותו של אדם או של רכב בדרך, כך שבעקבות זאת, נפגע אדם ונגרם נזק עבורו או עור רכושו.

לרוב, בכל תאונת דרכים הכוללת נפגעים, יוגש כתב אישום כנגד האדם שנמצא אחראי לתאונה, אך רק בתנאי שישנן ראיות שביכולתן להוכיח את אשמתו.

 

הגשת כתב אישום נגד אדם שנמצא אשם בתאונה

מצד אחד, חוק הפלת"ד קובע, כי אדם שהיה מעורב בתאונת דרכים ונפגע בה, בין אם נמצא אשם ובין אם לא, זכאי להגשת תביעה לקבלת פיצויים עבור תאונת דרכים. מצד שני, לפי חוק הדין הפלילי, קיימים כמה כללים שקובעים מתי ניתן להגיש כתב אישום נגד נהג שהיה מעורב בתאונת דרכים ונמצא אשם:

  • ראיות – מחובתה של התביעה להוכיח כי הנהג המואשם בתאונה ביצע עבירת תנועה אשר גרמה לתאונת הדרכים. כדי להוכיח זאת, המדינה נדרשת בהצגת ראיות בפני בית המשפט אשר יכולות להוכיח, ללא כל ספק, כי הנהג הוא אכן אשם בגרימת התאונה. הראיות שאותן נדרשת להציג המדינה במהלך המשפט יכולות לכלול עדויות של אנשים שנכחו בזמן התאונה והיו עדים למתרחש, צילומים שתיעדו את התאונה, סימנים שנותרו במקום התאונה ועוד.
  • הראיות שמשמשות כעדות לאשמתו של הנהג לרוב נאספות ע"י שוטרים שהגיעו למקום התרחשות התאונה. מלבד זאת, הראיות מרוכזות בצירוף של דו"ח בוחן, שבו מפורטות נסיבות התאונה, פרטי המעורבים בה, הסימנים שנותרו בכביש שבו התרחשה וכד'.
  • עניין הציבור – כלל נוסף אשר מאפשר האשמת נהג בגרימת תאונת דרכים הוא עניין לציבור.

 

העונשים בגין גרימת תאונת דרכים

בבואו של בית המשפט לבחון את העונש שיינתן לנאשם בתאונת דרכים, הוא בודק את רמת הרשלנות או חוסר הזהירות שהתבטאה מצד האשם ובנוסף לכך גם את חומרתו של הנזק הנגרם ואת עברו של הנהג באשם, בבחינת עבירות תנועה. ככל שעבירת התנועה שגרמה לתאונה הינה גדולה יותר, כך גדל הסיכוי לעונש חמור יותר. בנוסף, במידה ורמת חוסר הזהירות שננקטה הייתה מעטה אך רמת הנזקים שנגרמו לגופו של הנפגע הינה גובהה יותר, כך הסיכוי לענישה חמורה יותר – גדלה.

תאונת דרכים שנגרמה בעקבות ביצוע עבירת תנועה ובעקבותיה, נגרמו למעורבים בתאונה חבלות, אזי העונש הצפוי לאשם בתאונה הינו פסילת רישיון הנהיגה שברשותו למשך כשלושה חודשים. באם נגרמו חבלות חמורות, כגון: שברים, פצעים פתוחים וכד', אזי העונש הצפוי להינתן לאשם עשוי להתבטא גם במאסר בפועל ואף בפסילת רישיון הנהיגה למשך כמה שנים.

 

לסיכום

הגשת כתב אישום נגד נהג, בגין גרימת תאונת דרכים אפשרית בקיומם של תנאים מסוימים והעונשים הניתנים בגין כתב אישום תאונת דרכים עשויים להתבטא בפסילת רישיון הנהיגה של האשם או במאסר בפועל.

Car, Accident

אז מה היה לנו עד עכשיו?
אולי יעניין אותך גם