פתיחת תיק גירושין ברבנות ב-3 שלבים

הצעד הראשון בתחילתו של כל תהליך גירושין הוא פתיחת תיק גירושין ברבנות. חלק גדול מהזוגות לא מכירים את מוסד הרבנות עד ליום שבו הם בוחרים לפרק את הנישואים ולכן לא יודעים מה פתיחת תיק ברבנות בעצם אומרת. בכתבה הבאה נסביר כיצד מתבצעת פתיחת תיק גירושין ברבנות ב-3 שלבים.

 

ראשית ההחלטה

לפני שניגשים פיזית אל בית הדין הרבני לשם פתיחת תיק גירושין ברבנות, צריך לקבל את ההחלטה בעניין זה. לכן ההחלטה היא מעין "שלב אפס" או טרום-שלב אם תרצו. לא תמיד מדובר בהחלטה שקל לקבל, ופעמים רבות יש נימוקים מוצלחים לכאן או לכאן, החל מעניינים אישיים ורגשיים ועד לסוגיות בעלות אופי כלכלי ופרקטי יותר. בכל מקרה, חשוב לבוא מגובשים עם החלטה קונקרטית לפני שמתחילים את התהליך המורכב של גירושין.

 

תביעה או הסכמה

השלב המרכזי הבא הוא כמובן פתיחת התיק ברבנות. פתיחת תיק ברבנות מחולקת באופן כללי לשני סוגים: תביעת גירושין או גירושין בהסכמה. גירושין בהסכמה הם גירושין המקובלים על ידי שני בני הזוג בהסכם כתוב. במצב זה, יבדקו אנשי בית הדין הרבני את ההסכם, ובמקרה והוא אכן נראה הוגן יקבעו מועד סידור גט ללא קשיים מיוחדים.

תביעת גירושין היא עניין קצת שונה. תביעה זאת מתנהלת מיוזמתו של צד אחד בקשר והיא דומה במידה רבה לתביעה משפטית בכל נושא אחר. התובע צריך לצרף לתביעה עילת גירושין, כלומר סיבה מקובלת לרצון להתגרש. בית הדין הרבני מתנהל לפי חוקי ההלכה והמשפט העברי ועל כן גם העילה צריך לשקף התאמה למשפט העברי. ישנן מספר עילות מגוונות בהן אפשר להשתמש כמו למשל עקרות ארוכת שנים, חשד לבגידה, אלימות פיזית או מילולית ועוד.

במצב התביעה אנשי בית הדין צפויים להקשות יותר על תהליך, מתוך רצון למנוע גירושין חפוזים ומיותרים. לכן לפעמים עולה הצורך גם בהוכחת העילה בפני בית הדין הרבני.

 

המרוץ לסמכות

לבית הדין הרבני קיימת הסמכות המשפטית לדון בגירושין עצמם. עם זאת בעניינים הנלווים לגירושין כמו מזונות, הסדרי ראייה ומשמורת הסמכות הרלוונטית היא בית המשפט לענייני משפחה. יחד עם זאת ניתן להאציל את ענייני הגירושין תחת בית הדין הרבני כאשר פונים אליהם בתביעה כרוכה – תביעה הכורכת את כל סוגיות הגירושין השונות.

מרגע שנשלחה תביעה כרוכה או תביעה רגילה לאחד מבתי המשפט שהוזכרו הוא הופך להיות הסמכות היחידה שפוסקת בענייני הגירושין.מכאן נולד המושג "המרוץ לסמכויות". החלטות בית המשפט למשפחה עשויות להיות שונות מהותית מהחלטות בית הדין הרבני היות והן מושתתות על שיטות משפט שונות.

לכן בני הזוג עשויים לרוץ לאחד המוסדות על מנת שתביעת הגירושין תתנהל במוסד נח להם אשר תואם את השקפת עולמם. המוסכמה הכללית קובעת שלנשים מוטב לרוץ לבית המשפט למשפחה בעוד שלגברים כדאי לפנות לבית הדין הרבני. יחד עם זאת מדובר במוסכמה כללית מאוד וחשוב לשפוט כל מקרה לגופו.

תיק גירושין ברבנות

אז מה היה לנו עד עכשיו?
אולי יעניין אותך גם